Strona główna Starachowicka Galeria Transportowa Imprezy

Dyskusja na temat imprez

Plan imprezy Peerką lub Psiukaczem w sierpniu

Postprzez Voltanger » 11 Lip 2013, 00:10

Przedstawiam mój punkt widzenia nt. imprezy autobusem Autosan H9-35 lub Jelcz PR110M. To tylko plan, który może się zmienić w każdej
chwili. Każdy może pomóc w ustaleniu trasy. Już niedługo mogą rozpocząć się rozmowy z MZK. Podzieliłem trasę na część miejską i podmiejską. Niedługo ustalę fotostopy do położenia słońca z pomocą strony: http://www.suncalc.net

Data: sierpień 2013
Autobus #122 lub #123 lub #3.
Start: około godziny 10-11. Zakończenie 17-18.
Możliwości przyjazdu dla większych miast podam później.

Przystanki początkowe:
Manchatan Bistro (10:00), Dworzec Wschodni Biedronka (10:10), Dworzec Zachodni ul. Nadrzeczna (10:20)

Fotostopy miejskie.
    1. Bema pętla (przez Nadrzeczną, Stromą, Beskidzką), 2. Strzelnica Świt (przez Strzelniczą), 3. Strefa Ekonomiczna fotostop obok rury ciepłowniczej i wieży ciśnień), 4. Iglasta (obok nadleśnictwa lub wodociągów), 5. Kopalniana dawna pętla 6 w lesie (KOMPUR), 6. Kopalniana Plac pętla dla linii A, 7. 9 Maja dawna końcówka linii T, 10. Krywki (obok PTTK lub "Strażaka"), 11. Szlakowisko lub Wojska Polskiego (n.p plac wesołego miasteczka), 12. Żeromskiego (obok końcówki linii R), 13 Kanałowa (widok na Wielki Piec), 14. Polna cmentarz 15. Składowa (pętla linii R obok US), 16. Myśliwska (droga asfaltowa, gdzie kiedyś zawracała linia 5), 17. Żytnia (widok na Osiedle Wanacja), 18. Południowa (końcówka) sklepostop + fotostop, 19. Nowowiejska (pętla)

Fotostopy podmiejskie:
    20. Rataje (pętla z widokiem na Starachowice), 21. Wąchock (parking obok cmentarza z widokiem na zalew), 22. Dziurów (pętla),
    23. Brody Tama (końcówka dawnej linii 13), 24. Droga w kierunku Rudy (widok na zalew i tory kolejowe). 25 Ruda pętla, 26. Lubienia
    27. Lipie Podłaziska (pętla 26), 28. Lipie stacja kolejki (ognisko)

Czekam na wasze propozycje. Brakuje mi trochę polnych dróg. Może macie jakieś pomysły?
Voltanger
Administrator

Re: Plan imprezy Peerką lub Psiukaczem w sierpniu

Postprzez incognito » 12 Lip 2013, 11:16

Pomysł fantastyczny tylko ciekawe jak z wykonaniem. Ostatnio rzadko się udzielam, ale to niestety przez pracę, żałuję, że nie było mnie na imprezie w Skarżysku Kamiennej. Jak już napisałem pomysł fajny, trasa super przemyślana tylko ciekawe jak z wykonaniem. Wiem, że obecnie oba nasze psiukacze są wyrejestrowane ewentualnie mają zawieszoną składkę ubezpieczenia OC gdyż stoją na bazie bez numerów rejestracyjnych. Nie chcę strzelać ale może szykują je na kasację, choć w to wątpie. Odnośnie peery to chyba nie byłoby problemów. Trzeba zagadać prezesa i dowiedzieć się o szczegóły. Podobnie z ogniskiem, bo to miejsce przy kolejce to chyba miejsce lasów państwowych i nie wiem jak byłoby z organizacją ogniska. Lepszym wozem na impreze wydaję mi się autosan, moim zdaniem wciąż kultowy choć niestety nie oryginalny. Jakby coś było potrzebne wal do mnie jak w dym. Jak będę mógł pomóc to się włącze do pomocy.
incognito

Postprzez Patryk » 10 Sie 2013, 11:13

No i co uda się zrobić imprezę?
Patryk

Postprzez Voltanger » 30 Sie 2013, 00:11

Dziś z Arkiem spotkaliśmy się z Prezesem MZK Jarosławem Kateuszem. Dowiedzieliśmy się, że ostatnie dwa Autosany H9-35 zostały wyrejestrowane i nie powrócą już na linię we wrześniu. Prezes powiedział, że jeden z tych pojazdów zostanie wyremontowany do stanu fabrycznego i ma służyć jako zabytkowy autobus na różnego rodzaju przejazdy specjalne. W planach jest n.p przejazd kolejką do Lipia i z Lipia Psiukaczem do Marcul (rozkradzione tory kolejki między Lipiem i Marculami uniemożliwiają dalszą jazdę kolejką). Wyjaśnię jeszcze, że właśnie informacja o wyrejestrowaniu Psiukaczy spowodowała, że dopiero teraz udaliśmy się na spotkanie (liczyliśmy, że Psiukacze wrócą we wrześniu na linie).

Prezes początkowo proponował nam Mercedesa Conecto LF. Wyjaśniliśmy jednak jaka jest idea tej imprezy i, że chcemy przejechać się starszym autobusem. Zapytaliśmy o najstarszy sprawny pojazd MZK czyli o Jelcza PR110M #3. Prezes zgodził się na wynajem Peerki. Według wyliczeń po zniżce koszt imprezy wyniesie 100zł za każdą godzinę. Przy 6 godzinach wynajmu i 30 osobach w autobusie koszt na osobę wyniesie 20zł + dodatkowe koszty. Te dodatkowe koszty to opłata za przygotowanie ogniska. W tym temacie musimy jeszcze skontaktować się z nadleśnictwem lub strzelnicą. Oczywiście koszt może wynieść więcej, więc mówimy o kwocie 20-30zł w zależności od czasu wynajmu i ilości osób.

Nie znamy jeszcze daty imprezy. Muszę przygotować jeszcze mapkę z trasą przejazdu i wysłać do MZK. Najwcześniej impreza może odbyć się pod koniec września, ale jest jeszcze dużo rzeczy do przygotowania, więc mówimy raczej o październiku. Kto ma jakieś propozycje co do trasy proszę pisać jak najszybciej. Ograniczeniem jest odległość od bazy, która nie może być większa niż 50km. Myślę, że 6 godzin to za dużo by jeździć tylko po mieście. Wycieczka w trasy podmiejskie będzie pewnie jeszcze bardziej ciekawa. Nasza Peerka nie wygląda może jak klasyk, ale myślę, że będzie dużo chętnych osób by się nią przejechać po ustalonej ciekawej trasie.

Kto się wstępnie pisze proszę o informacje w tym temacie. Wkrótce zbadam zainteresowanie takim przejazdem na forum phototrans.
Voltanger
Administrator

Postprzez Patryk » 30 Sie 2013, 09:22

Ja
Patryk

Postprzez Voltanger » 13 Wrz 2013, 01:05

Ostatnia szansa na ustalenie trasy. Myślę, że część miejska jest już gotowa. Lista fotostopów wygląda następująco:

1. Bema pętla
2. Strzelnica parking
3. Strefa Ekonomiczna rury ciepłownicze
4. Strefa Ekonomiczna wieża ciśnień
5. Iglasta
6. Kopalniana dawny Kompur brama
7. Kopalniana pętla
8. 9 Maja dawna pętla T
9. Krywki obok "Strażaka"
10. Szlakowisko
11. Wojska Polskiego
12. Żeromskiego/Reja
13. Składowa pętla R
14. Myśliwska miejsce gdzie zawracała 5 obok lasu
15. Żytnia z widokiem na osiedle Wanacja
16. Południowa parking obok zalewu Lubianka
17. Nowowiejska pętla N

W przypadku trasy podmiejskiej możemy jeszcze ustalić gdzie pojedziemy. Całość musi się zamknąć w sześć godzin jazdy + 1h na ognisko lub godzinę krócej w zależności od kosztów i ilości osób. Zawsze warto
ustalić dłuższą trasę by później można było pominąć fotostop z powodu braku czasu.

Propozycję fotostopów podmiejskich (tylko niektóre mogą zostać dołączone do trasy)
1. Rataje pętla
2. Wąchock zalew
3. Wąchock pętla 4
4. Droga Wąchock - Mirzec
5. Mirzec pętla
6. Jasieniec pętla
7. Dziurów pętla 5
8. Brody Tama południe (trasa 5)
9. Krynki górka (trasa 5)
10. Brody Tama północ (trasa 9)
11. Ruda (pętla 9)
12. Lipie Podłaziska (dawna pętla 26)
13. Lipie stacja SKW (w przypadku ogniska w tym miejscu)

Około 5-6 trzeba wyeliminować
Ostania szansa na wasz głos. Trasa zostanie wysłana do MZK i tak już zostanie.
Voltanger
Administrator

Wróć do Imprezy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość