Strona główna MZK Starachowice Tabor

Dyskusja na temat autobusów i pojazdów technicznych MZK Starachowice. Tabor historyczny, obecny i przyszły.

Re: Mercedes Conecto

Postprzez gniot88 » 17 Gru 2013, 17:38

Ja także przywitam się z wszystkimi Użytkownikami dopiero w tym poście :) Po pierwsze bardzo dziwi mnie, żeby nie powiedzieć bulwersuje fakt, że zainwestowaliśmy grubą kasiorę w nowe MAN-y i wspomniane Conecta, które są wytworem zagranicznych marek(nawet jeśli MAN jest robiony pod Poznaniem, a budę ma od nas- jeśli jest inaczej, proszę o korektę). Produkujemy własne Solarisy, Solbusy i Autosany, z których przynajmniej te pierwsze podbijają rynki Europy Zachodniej. Zatem jaka racjonalna przesłanka skłoniła miasto/MZK do zakupu wozów niepolskich? Po co dawać naszym miejsca pracy, skoro można jakimś Turkom... Po drugie w obliczu lichej sytuacji finansowej(choć wiadomo, że za Wojtka, podobnie jak za Gierka było eldorado :) można było pójść w młodsze używki, nawet niekoniecznie ściągane z Zachodu. Przykładowo w Warszawie przy okazji zawieszenia działalności R5- Redutowa(i końca kariery w ogóle Ikarusów) karierę zakończyło wiele M121M(poza tym dwa neokwadraty z nowym pudłem z JZS i M181M) w stanie raczej ciekawszym, niż nasze 120M; część wyprzedano, część poszła na złom. Zatem w kraju też jest jakiś rynek wtórny. Po trzecie ciekawi mnie bardzo jak kształtują się koszty eksploatacji Conect i MAN-ów. I najważniejsze pytanie: czy sytuacja finansowa MZK pozwala na jego dalsze istnienie i prowadzenie działalności?
W ogóle czymś kuriozalnym jest brak klimatyzacji przedziału pasażerskiego i mierna wentylacja dokuczająca w lato- Jelcze przynajmniej mają małe, ale normalnie odsuwane szybki i szyberdachy. Nawiasem mówiąc równie podły pod tym względem może być np. SU15(99'-01', brak klimy, uchylne okienka) który w lato jest istnym piekarnikiem.
gniot88

Postprzez Voltanger » 17 Gru 2013, 23:23

Autobusy kupuje się w przetargu. Może wygrać każdy producent, który wystartuje, spełni warunki i da najniższą cenę (najczęściej). Za Many, które zostały złożone w Turcji (z częściami ze Starachowic) producent zaoferował niską kwotę i wygrał. Mercedes w kolejnym przetargu też miał najniższą cenę i jego autobusy trafił do nas. Wymogiem w obu przypadkach była klima tylko dla kierowcy. Ważny jeszcze był serwis pojazdów itp. Solaris w przetargu nr 3 na autobusy (wygrał Mercedes) miał 2 miejsce z nieco wyższą ceną. http://www.mzk-starachowice.pl/Default.aspx?site=ZawW3 W linku więcej informacji o przetargu. Jak widać w przetargu wystartowała tylko jedna polska firma. Mercedes wygrał samą ceną.
Voltanger
Administrator

Postprzez gniot88 » 18 Gru 2013, 00:17

Ciekawe czy różnica w cenie wynika z jakości wozów, czy raczej z marż, pośredników itd. Chociaż naszymi mało jeździłem, ale stołeczne przeguby już trzeszczą(a są z przełomu roku)... Z przetargami różnie bywa. W Warszawie Solbus przegrał przetarg z Solarisem na dostawę 18-metrowca, mimo że jego oferta była tańsza tylko dlatego, że zużycie paliwa, choć mniejsze od SU18 podane było w formie bez przecinka, mimo że pierwszą liczbą po przecinku było... zero. Ale się odwołali i za jakiś czas przyjadą Solbusy.
Jeśli oni w warunkach technicznych zażyczyli sobie tylko klimę kierowcy to w dzisiejszych czasach jest to po prostu śmieszne.
MAN-y są z Turcji? Myślałem, że robią je tylko w Sadach i niejakim Salzgitter :)
gniot88

Postprzez Voltanger » 18 Gru 2013, 00:30

Many są z Turcji. W środka można znaleźć naklejki po turecku. Cena za nie była zbyt niska by wyprodukować je w Polsce. W mediach chwalili się, że Many są z naszej fabryki. Po części tylko mieli racje, bo chyba tylko szkielet był robiony w naszym Manie.
Voltanger
Administrator

Poprzednia

Wróć do Tabor

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości