Dla niezorientowanych. Przy ul. 1 Maja (tam gdzie dawna brama przy zegarach) mieści się stacja kontroli pojazdów VEKTO. Co ma to wspólnego z autobusami? To właśnie tam pojazdy przechodzą kontrolę. Widziałem ze 2 razy jak Jelcz M11 próbował wyjechać właśnie z tego placu przy stacji kontroli. Uliczka wyjazdowa jest bardzo wąska i do tego jest skierowana bardziej w stronę Orłowa. Autobusy muszą często wjechać na trawnik w lasku obok ronda. Widziałem już miny osób stojących na przystanku kiedy właśnie autobus próbował wyjechać.
Do tego dzisiaj na placu przed budynkiem stacji kontroli pojazdów stał sobie Jelcz M11 #37 (ze starym tyłem) co oznacza, że nie zostanie prędko skasowany. Zazwyczaj pojazdy przed kasacją zostają postawione na placu śmierci. Nie opłaca się odnowić dopuszczenia do ruchu dla pojazdu, który ma być niedługo skasowany.
Pamięta ktoś jeszcze kontrolę w MZK? Był to chyba 2005 albo 2006 rok. Kilka pojazdów musiało zostać w zajezdni, bo ich stan określono jako fatalny. Niestety nie wiem dokładnie jakie to były, ale pewnie Jelcze M11.