Strona główna MZK Starachowice Linie

Dyskusja na temat linii miejskich, podmiejskich, sezonowych i specjalnych obsługiwanych przez MZK Starachowice

Linia 13

Postprzez Patryk » 21 Lip 2011, 19:07

Trasa:
Bugaj-Star.Zach-Piłsuckiego-Rynek-Targowa-Ostrowiecka-Kuczów-Styków-Brody Tama
Jeździ też do Rudnika.
Kiedyś jeździła z Dworca Zachodniego tak jak jeździ.
Patryk

Re: Linia 13

Postprzez Voltanger » 24 Lip 2011, 07:31

Ciekawa linia z ciekawą trasą. Polecam szczególnie jazdę wzdłuż zalewu Brody w okolicach miejscowości Brody Iłżeckie oraz trasę między Brodami a Rudnikiem w Krynkach. Tam jest świetny klimat. Wąskie i dziurawe uliczki aż dziw, że tam autobus jeździ.
Voltanger
Administrator

Postprzez Paweł » 26 Lip 2011, 19:25

Właśnie nigdy tamtędy nie jechałem, tylko do Brodów, i miałem pytać którędy ona jedzie do Rudnika, bo kiedyś myślałem, że dojeżdża do głównej trasy (na odcinku Lubienia - Rudnik) i tam skręca w prawo. Przy okazji przypomniało mi się czego mi brakuje na stronie: zdecydowanie brak zdjęć z okolicznych miejscowości, gdzie są fajne klimaty do focenia (chociażby właśnie Rudnik, Ruda, Lipie, Dziurów, Tychów i inne), czy nawet z pętli miejskich oddalonych od centrum (choćby Południowa, Mięsne, Bugaj). Jak się trochę pomniejszy mapę zdjęć i filmów to widać, że 99% zdjęć jest zrobiona w obrębie głównych ulic w centralnej części miasta. To tylko taka moja propozycja.
Jeszcze co do '13' pamiętam, że kiedyś był taki wariant z wjazdem do Dziurowa. No i ostatni kurs jest okrężny (22.50 z Bugaju): Bugaj - Star.Zach. - Rynek - Targowa - Ostrowiecka - Michałów - Brody - Lubienia - Henryk - Bugaj. Kurs ten jest obsługiwany przez PILOTA.
Paweł

Postprzez Voltanger » 26 Lip 2011, 20:47

Od Brodów (tama) jedzie kawałek prosto i zaraz za urzędem gminy skręca w prawo. Tu już się zaczyna klimatyczna jazda. Autobus mija kościół i po około 300 metrach dojeżdża do skrzyżowania i skręca w lewo. Tutaj droga jest już na tyle wąska, że autobus zajmują ją całą. Asfalt jest dziurawy, a sama droga to bardziej tor prób zawieszenia. Droga prowadzi z górki potem pod górkę i tak dwa razy i jest dosyć stroma. Potem prosto jedzie się około 1,5 km aż w końcu autobus jedzie z kolejnej stromej górki aż do DK9. Autobus skręca w prawo i po około 500 metrach dojeżdża do klimatycznej pętli Rudnik na której jest wiata na której podobno rzadko co się zatrzymuje oraz obok mały placyk ze słupkiem przystankowym na którym kończy i zaczyna trasę linia 13.

Nie mam za bardzo czym dojechać do pętli podmiejskich. W przypadku Brodów czy Wąchocka pozostaje mi pociąg. W sierpniu zamierzam jednak sfotografować pętle miejskie, więc może dojdzie trochę zdjęć autobusów z tamtych rejonów. Zdjęcia z pętli Południowa i Nowowiejska miały być zrobione już w czerwcu, ale zapomniałem o tym. A i we wrześniu ulepszę trochę sekcję w filmami. Obecne filmy zostaną skasowane i zastąpione przez inne n.p Prezentacja Mercedesów MZK Starachowice oraz będą materiały w stylu tv n.p autobus, który wyjechał po remoncie.
Voltanger
Administrator

Wróć do Linie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości