Strona główna MZK Starachowice Linie

Dyskusja na temat linii miejskich, podmiejskich, sezonowych i specjalnych obsługiwanych przez MZK Starachowice

Kursy do Zębca

Postprzez Paweł » 20 Sty 2011, 15:07

Pamiętacie może kursy MZK jeżdżące do Zębca? Ja pamiętam tyle, że pod koniec lat 90tych jakoś przed godziną 15tą często widziałem autobus (zazwyczaj H9, później już róźnie) jadący przez Armii Krajowej w kierunku 3go majaz tablicą "ZĘBIEC FENIX". Nie było tego na rozkładach, więc zapewne był to przewóz pracowników. Prawdopodobnie rano autobus zawoził pracowników do Zębca, a po południu przywoził. Potem przejął te kursy PKS i jest tak do dziś. Może wiecie jaką trasą one jeździły, o jakich godzinach i kiedy je zlikwidowano??
Paweł

Re: Kursy do Zębca

Postprzez Benny » 29 Sie 2012, 11:46

Widziałem wczoraj w Mircu pomarańczowego psiukacza naszego PKS-u z tablicą "Zębiec", jechał raczej pusty. Kiedyś na Majówce i na Kopalnianej już po 22 albo 23 widziałem PKS Ostrowiec na Zębiec, siedziało w nim trochę pracowników.
Benny

Postprzez Paweł » 29 Sie 2012, 13:49

Wiem, że nasz PKS dowozi pracowników do Zębca. Nie ma tego na rozkładach, ale kurs ze Starachowic z D.Z. jest ok. 5:50, a powrotny przyjeżdża do Starachowic jakoś ok. 15:00. Nie wiem jak jest teraz, ale w ostatnich latach zawsze jak widziałem kurs zębiecki to był obsługiwany przez jedną z peerek albo H10-11 o numerach TST T510. We wcześniejszych latach chyba też Jelcze L11 jeździły.
Paweł

Postprzez Paweł » 01 Wrz 2012, 09:02

Dwa pierwsze linki to kursy szkolne obsługiwane przez PKS Radom. Tylko ten ostatni Seredzice - Zębiec z 5:50 jest starachowicki. Swoją drogą ciekawe dlaczego MZK zrezygnowało z wożenia pracowników Zębca. Ciekawy też jestem gdzie był wtedy przystanek początkowy, ale opcje są chyba tylko dwie - Dworzec Zachodni albo Bugaj. Wiecie coś na ten temat?
Paweł

Wróć do Linie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości