przez Voltanger » 02 Lis 2014, 23:42
Dzisiaj o godzinie 15:00 straszne korki się tworzyły do cmentarzy. Nawet było gorzej niż wczoraj, kiedy to dojazd do cmentarza na Polnej zajmował około 10-15 minut. Dzisiaj o 10 minut dłużej to zajmowało. Korki tworzyły się na AK od Galerii Kamiennej do skrzyżowania ze Zgodną. Policja kierowała ruchem na skrzyżowaniu AK/Iłżecka, Rondo obok Galardii i Zgodna/Iłżecka. Na krzyżówce Zgodna/Polna też stał policjant ale tylko się przyglądał. W drugą stronę czyli powrót z Polnej: korki od cmentarza na Polnej do krzyżówki AK/Iłżecka. Na samej Polnej sporo miejsca poza parkingiem na trawniku. Można było znaleźć miejsce parkingowe. Pochwała dla kierowców jak ładnie pokazali jak w praktyce wygląda jazda na suwak. Na Polnej przy krzyżówce ze Zgodną jest pas do skrętu w prawo, który po jakimś czasie się kończy (jest krótki odcinek do rozpędzania się). Kierowcy jadący Zgodną w kierunku Iłżeckiej ładnie wpuszczali auta jadące Polną według zasady jeden z Polnej i jeden ze Zgodnej i tak dalej. Piękną kulturę jazdy pokazał za to jakiś gość jadący VW Passatem, który wpierniczył się brzydko na właściwy pas skracając sobie drogę i jadąc przez pas dla autobusów na przystanku obok Inkubatora oraz przez pas wyłączony z ruchu. Ten kretyn oszczędził jakieś 2 minuty. Gratuluję mu.
Na Bugaju o 17:00 spokój. Policja stała i tylko się przyglądała. Miejsce było na parkingu na pętli oraz na terenie cmentarza. Wczoraj nawet wcześnie rano o 7:00 było gorzej, bo auta parkowały nawet obok PKC.
Szkoda, że MZK puścił linie cmentarne tylko do godziny 16:00 dzisiaj. Widziałem jak sporo osób po 16 stało obok przystanku i oglądało rozkład. Przydałyby się jeszcze ze dwa autobusy n.p C i M około 17:00.
Myślę, że ludzi by pojechało sporo. Nie każda starsza osoba dotrze na Iłżecką na 18 czy na Zgodną na 21.
A zapomniałem. Dzisiaj na M, 19 i C jeździły tylko Mercedesy (po jednym na każdej z tych linii). Trochę szkoda, że nie było Jelczy.