Strona główna MZK Starachowice Tabor

Dyskusja na temat autobusów i pojazdów technicznych MZK Starachowice. Tabor historyczny, obecny i przyszły.

DAB-y w Starachowicach

Postprzez Paweł » 11 Sty 2011, 14:43

Bardzo ciekawa strona na temat duńskich DAB-ów. Twórcy są nieźle zakręceni na punkcie tych kultowych autobusów, bo odwiedzili chyba każde miasto w Polsce (i nie tylko), gdzie trafiły z Danii używane DAB-y. Wychodzi na to, że na początku lat 90-tych w Danii miała miejsce ogólnokrajowa wymiana starszych autobusów, bo do przewoźników w całej Polsce trafiło mnóstwo tych pojazdów. Ja jeszcze jakieś 2-3 lata temu jechałem z Wrocławia do Kielc DAB-em z PKS Zielona Góra, chyba z ręczną albo półautomatyczną skrzynią biegów.
Link do podstrony z dokładnymi danymi starachowickich DAB-ów (niestety brakuje dwóch): http://www.danskebusser.dk/bus/vognlist ... hp?ID=2244
Super zdjęcie z września 1999r. (pamiętam tę naklejkę na peerze;) http://www.danskebusser.dk/bus/billeder ... hp?ID=8737
Paweł

Re: DAB-y w Starachowicach

Postprzez Voltanger » 11 Sty 2011, 18:48

Strona extra, choć szkoda, że tylko jedno zdjęcie ze Starachowic.

Pamiętam jeszcze trochę Dab-y. Silnik głośno, ale ładnie pracował, autobus miał chyba oprócz dwóch szyberdachów także wiatrak, nie było otwieranych okienek itp... Z tego co pamiętam często jeździły na linii 0 i 2. Ostatni raz jechałem chyba we wrześniu 1999 lub 2000 roku. Te autobusy miały klimat. Szkoda, że to już historia.

Ostatnio trwała dyskusja skarżyskich miłośników na temat Dabów, więc podeśle im linka na TWB.
Voltanger
Administrator

Postprzez Patryk » 31 Mar 2011, 16:41

Ja pamiętam jak jechałem #4 na linii 0. Miałem wówczas ze 2lata
Patryk

Postprzez Paweł » 22 Gru 2016, 13:51

Chcecie zobaczyć starachowickiego DAB-a w ruchu? Proszę bardzo: https://www.youtube.com/watch?v=U6p7Uz1kcGQ&spfreload=1 (od 14:04)
Niestety odległość spora, a jakość obrazu słaba, ale jedzie!
Paweł

Postprzez Patryk » 10 Maj 2020, 21:45

DABów było 6 i miały numery 4,5,6,7,8,13.
Podobno nr 13 mógł wogóle nie wyjechac na linie albo wyjechal 1-2 razy i jeździć się nie dało i go skasowali.
Patryk

Postprzez Paweł » 11 Maj 2020, 22:51

Sensacyjna wiadomość!
Właśnie kilka lat temu natknąłem się na pewne przesłanki o szóstym DAB-ie, jednak brałem je za mało wiarygodne aż do dziś (konkretnie była to wzmianka w gazecie z lipca 1993 o zakupie szóstego DAB-a).
Tym samym wyjaśniło się, dlaczego numery boczne Steyrów zaczynały się od 14, a nie od 13. Steyry przyszły latem 1994 i widocznie wtedy ten DAB był jeszcze na stanie.
Ciekawe czy kupili go z tego samego źródła i czy był to ten sam model co reszta.
Patryk, pewnie dowiedziałeś się o tym od jakiegoś starszego kierowcy lub mechanika. Może dałbyś radę wyciągnąć jeszcze jakieś historyczne informacje? Jest jeszcze trochę niewiadomych z lat 90-tych a nawet późniejszych.
Pozdrawiam
Paweł

Wróć do Tabor

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości