Dzięki za te informacje.
1. Odnośnie Jelczy "ogórków" w latach 90. to jeden mój kolega twierdzi, że około 1992-93 roku jechał właśnie "ogórkiem" z PKS Starachowice, chyba do Stawu Kunowskiego. Byłem trochę sceptyczny jak to usłyszałem, ale zarzekał się, że to na pewno był "ogórek", i jak widać informacje od Arka by to potwierdzały.
Jeśli chodzi o te autobusy w MPK to kiedyś jeden kierowca mówił mi - i tu nie pamiętam już dokładnie, ale albo powiedział, że "ogórków" w MPK nie było wcale, albo że był tylko jeden. W każdym razie Starachowice nie było miastem "ogórków", co można też stwierdzić przeglądając zdjęcia miasta z lat 70. - widziałem co najmniej 4-5 zdjęć z tego okresu, na których widać autobus i zawsze był to San H-100. Widocznie więc bezpośrednio po Sanach nadeszła era H9-35, które w latach 80. stanowiły podobno 100% taboru.
2. Wesoło musiało być na tym poczęstunku w świetlicy po zawodach
3. Z tego co wiem to POLBUS był czymś w rodzaju jakiegoś zrzeszenia, do którego w latach 90. przystąpiło może kilkanaście przedsiębiorstw PKS. To była swego rodzaju marka, która miała zapewniać wysoki standard podróżowania na trasach pośpiesznych - autobusy w jednolitym malowaniu, wygodne, pewnie tez kierowca pod krawatem itp. Zdaje się, że Autosany H10-10 i H10-12 były kupione właśnie pod POLBUS. W latach 2004-2005 często miałem okazję nimi jeździć i chyba wszystkie (łącznie 5 sztuk) były wewnątrz podobnie wykończone - pamiętam szare zamszowe obicie sufitu, każdy chyba miał też telewizor, ogólnie wnętrza bardzo eleganckie jak na standardy lat 90. W czasie POLBUS-u te wozy były chyba białe z szarym dolnym pasem. Fragment jednego z nich widać chyba na tym zdjęciu (z tyłu)
http://phototrans.pl/14,469459,0,Jelcz_120M_27.html5. Jelczów M11 i L11 było co najmniej 5 sztuk. Podobno w połowie lat 90. PKS odkupił 2 Migi od MZK St-ce. Arku, wiesz coś może na ten temat?
6. Rozumiem, że chodzi tu o to malowanie stosowane już w "nowszych" czasach na Autosanach? Czy było jeszcze w latach 90. jakieś przejściowe między kremowo-pomarańczowym a tym nowym?
Fajnie, że podajecie informacje o latach 90., bo ten okres w historii naszego PKS-u to wielka czarna dziura. Arku, jak sobie jeszcze coś przypomnisz to podziel się z nami, każda informacja z tego okresu jest cenna. Pozdrawiam