Strona główna MZK Starachowice Wydarzenia

1 listopada 2012 Wszystkich Świętych

Postprzez Benny » 14 Paź 2012, 11:52

Pozwoliłem sobie na założenie tego tematu na nieco ponad 2 tygodnie przed świętem zmarłych, poniekąd małym świętem mkm-ów. Jak myślicie czy kształt linii oraz rozkładów jest już zatwierdzony? Co myślicie o wysłaniu do MZK maila z naszymi przemyśleniami o dublowaniu się autobusów o podobnej porze i o kursach wożących powietrze? Przykład z tamtego roku: na Armii Krajowej jeździło 3 autobusy na cmentarz, wszyscy pakowali się do pierwszego, kolejne dwa jechały puste. Jak to rozwiązać? Może zainwestować, poobliczać godziny kursów, wydrukować i porozwieszać plakaty? Niestety korki mogłyby te rozkłady znacząco nagiąć. Ale zebrane przez lata doświadczenia mogłyby pomóc oszacować kiedy są największe korki. Albo chociaż porozwieszać godziny odjazdów z Polnej i Bugaju na najważniejszych przystankach na trasie? Oczywiście zaznaczając ten fakt wyraźnie oraz poniżej dopisać szacowany czas jazdy od pętli do danego przystanku. Wydruk rozkładów dla MZK to chyba mały koszt, większy wiązałby się z rozwieszeniem ich na kilka dni przed 1 listopada. Jakie wasze propozycje?

PS wg mnie jakiekolwiek działania wymienione przeze mnie zwiekszyłyby ilość pasażerów podróżujących MZK okresie święta zmarłych co wiązałoby się ze zwiększeniem przychodów oraz mniejszymi korkami. Inna kwestia to wyświetlanie się na kasownikach komunikatu "Brak kursu" czy coś w tym rodzaju. Ciekaw jestem czy oznacza to że MZK nie zarobiło w ogóle na dodatkowych kursach.
Benny

Re: 1 listopada 2012 Wszystkich Świętych

Postprzez Voltanger » 14 Paź 2012, 21:38

Miałem już zakładać temat.

Mam nadzieję, że MZK nie zrobi czegoś podobnego jak rok temu, kiedy to w samo południe z cmentarza na Polnej nie odjechał żaden autobus w kierunku Armii Krajowej przez prawie 45 min co spowodowało, że do Mana na linii 19 wsiadło tyle pasażerów, że część nie
zmieściła się (przystanek kolo Ronda Solidarności). Po paru minutach pojechały kolejne. Oczywiście powinny być też specjalne rozkłady jazdy
rozwieszone na każdym przystanku na trasie a nie tylko na przystankach przy cmentarzach. Akurat z liniami cmentarnymi jest podobnie jak z sezonową linią R. Co roku praktycznie ten sam rozkład jazdy. Nie pamiętam kiedy linie zaczynają kursować (chyba około 7:30), ale ostatnie kursy n.p linii M czy C to około godziny 17:30.

Aby rozkład był dobrze dopasowany odjazdy ze przystanków przy cmentarzach powinny odbywać się na podobnej trasie w odpowiednią częstotliwością n.p dla Polnej

10:00 C, 10:10 M, 10:20 19, 10:30C, 10:40 M, 10:40 9, 10:45 18, 10:55 21, 11:00 C, 11:05 19
Tutaj rozkład jazdy z Polnej z 2011 roku: http://img835.imageshack.us/img835/4755/rozkladpolna2011.jpg

Ja mam nadzieję, że jakoś uda mi się dobrze przedstawić Wszystkich Świętych 2012 na zdjęciach.
Voltanger
Administrator

Postprzez Voltanger » 01 Lis 2012, 20:16

Małe podsumowanie 1 listopada w komunikacji miejskiej.
Rozkład był podobnie ułożony jak rok temu. Do minusów można zaliczyć brak rozkładu jazdy linii specjalnych na Polnej (stał sam słupek przystankowy bez tablicy rozkładowej) oraz autobusy, które jeździły stadami (na Armii Krajowej w ciągu 20 minut zjawiło się cztery autobusy na linii 19). Rano o 09:00 pojechałem autobusem (linia M) na Bugaj. Cały autobus był zapchany. Kilka osób zrezygnowało z podróży n.p na Mrozowskiego a na kolejnych przystankach ludzie ledwo się zmieścili. Kolejne kursy były już jednak mniej zapełnione. Już rano korki przy cmentarza na Bugaju sięgały pod Urząd Miasta. Fotografować zacząłem od 11:00 kierując się al. Armii Krajowej w kierunku Polnej.
Po drodze widziałem całe stado autobusów na linii 19 jadące co około pięć minut (kursy normalne jak i cmentarne). Pierwszy autobus był prawie cały zapchany, drugi w 70% pozostałe w 50%. W drugą stronę było dużo lepiej. Na Polną tak dużych tłumów w autobusach chyba nie było.
Na Polnej trochę łatwiej było z dojazdem. Korki tworzyły się na skrzyżowaniach kierowanych przez policję czyli AK/Iłżecka, Iłżecka/Długa i Polna/Długa.
Cały Dworzec Zachodni był prawie pusty. Stały tam tylko trzy taksówki.
Około 14:30 zjawiłem się na Bugaju. Ruch panował tam ogromny. Sporo autobusów przyjeżdżało i odjeżdżało z pętli. Łąka za biurem MZK posłużyła jako parking. Szkoda, że kiedy byłem już prawie na Bugaju zaczął padać deszcz. Musiałem zrezygnować ze zdjęć.
O 17:00 pojechałem linią M na Polną. Do samego cmentarza dojechało tylko 5 osób. Padał jeszcze drobny deszcz przez co pewnie sporo osób zrezygnowało z wieczornych odwiedzin grobów. Na parkingach w pobliżu było dosyć pusto. Wróciłem z Polnej do domu ostatnim kursem linii 19, który z Polnej odjeżdża o 17:10. Później jest jeszcze tylko M o 17:20. Linia 19 jechało tylko 5 osób. Po drodze zatrzymaliśmy się tylko na przystanku przy Rondzie Solidarności. Rok temu pamiętam, że o tej godzinie sporo osób jeszcze kręciło się na cmentarzach.

Podsumowując nie uniknięto błędów z poprzedniego roku. Cztery autobusy na tej samej linii w ciągu 20 minut a potem oczekiwanie 30 minut na kolejny. Na plus linie podmiejskie. Dosyć dobra częstotliwość, lecz n.p 26 jeździła pusta. Trochę lepiej z 13, którą obsługiwały 2 autobusy. Zastanawiam się jak to będzie wyglądało za rok.
Voltanger
Administrator

Postprzez Benny » 01 Lis 2012, 22:41

My z rodziną dzisiaj wybralismy się nietypowo na cmentarz, bo po południu. Po godz 13 zadzwoniłem do MZK jak jeździ "M". Dostałem informację że co 20 minut, więc autobus będzie ruszał o 13:40 z Bugaju. Jak się okazało, dyspozytor się pomylił, nie sprawdził że przerwy między kursami wynoszą 20 albo 25 minut. NA przystanku Majówka-Graniczna byłem o 13:50. Autobus przyjechał dopiero 14:15 zapchany ale znośnie. Dojazd Na Polną 20 minut i zaczęło padać. Około 15:00 zacząłem czekać na autobus na przystanku Polna. Nic długo nie jechało, poza "9" bodajże MAN. Wreszcie przyjechała "19" Jelcz 120M oraz za nią "M" MAN (na M na pewno 2 MAN-y jeździły). Po powolnym powrocie na Majówkę spowodowanym korkiem "na górce" wysiadłem na przystanku koło Biedronki. "M" którą przyjechałem ruszyła z przystanku a tuż za nią podjechała następna, praktycznie pusta. Brak rozkładu na Polnej był spowodowany niemożliwym wręcz oszacowaniem rozkładów. Kierowcy nie mieli w ogóle odpoczynku, ruszali od razu po dojeździe na pętle. Na Bugaju nei byłem ze względu na pogodę oraz tłum, weekend trwa do niedzieli. Ogólnie widziałem jeszcze dzisiaj normalną "7" też MAN. Czekam na zdjęcia, pozdrawiam
Benny

Postprzez Patryk » 02 Lis 2012, 17:11

Dobrze że dzisiaj też jeździły specjalne linie.
M było mocno oblegane bo autobus jeździł pełny w obu kierunkach.
Patryk

Wróć do Wydarzenia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości