Strona główna MZK Starachowice Linie

Dyskusja na temat linii miejskich, podmiejskich, sezonowych i specjalnych obsługiwanych przez MZK Starachowice

Przystanek Michałów-Pętla

Postprzez Benny » 24 Lut 2013, 21:22

Na ulicy Ostrowieckiej jest przystanek o nazwie Michałów-Pętla. Jakiś autobus kończył tam kiedyś swój bieg? Macie jakieś info? Zapewne pytanie głównie do Pawła :)
Benny

Re: Przystanek Michałów-Pętla

Postprzez Paweł » 26 Lut 2013, 11:49

Rzeczywiście masz rację, kiedyś była tam "prawdziwa" pętla (konkretnie druga połowa lat 90., chyba do rewolucji liniowej w 2001), ale była bardzo mało używana, tzn. tylko dwa kursy korzystały z pętli jako pętli: pierwszy kurs linii 5 godzina 5:40 startował właśnie stamtąd (jechał przez Rynek i Piłsudskiego do Bugaju). Poza tym był też jeden kurs o 6:51 z Dworca Zachodniego do Michałowa właśnie, po czym wracał wyjątkowo przez Armii Krajowej też na Bugaj. Tyle wiem, ale po rozmiarach tej pętli (jest całkiem spora) można przypuszczać, że wybudowano ją aby obsługiwała więcej autobusów, więc może w latach 70. i 80. było więcej kursów do Michałowa, być może też PKS-u. Ale to tylko moje przypuszczenia, ja pamięcią i dokumentacją nie sięgam dalej niż lata 90.

Ale ostatnio też przez jakiś czas były kursy do Michałowa - wybrane kursy linii 13 w niedziele zdaje się były skrócone do Michałowa, nie wiem czy do pętli czy może dalej, ale tak było, lata (tu trochę strzelam) 2007-2010.
Paweł

Wróć do Linie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości